fbpx

Two Fifty One

Following the completion of the grand ‘One the Elephant’, Two Fifty One is another mixed use scheme complimenting the vibrant area of Elephant and Castle, Southwark Bridge Road, London. The development comprises of two distinctive buildings: the 41-storey residential tower and the adjacent 7-storey commercial building.

Pre-cast concrete panels spanning one floor high and one structural bay wide and punched-hole aluminium windows comprise the main façades of the Two Fifty One Tower. The window installation occurred prior to the panel installation, as part of the process known as DfMA (Design for Manufacture and Assembly), which led to a safer building site and a more consistent programme. Glazed sliding door systems and insulated aluminium cladding panels characterise the North West and the South East elevations of the residential building, making up the Winter Gardens enclosures.

At the top of the building from level 31 onwards, a fully glazed sloped façade offers impressive views of the London’s skyline. The cladding system consists of unitised curtain wall modules including an aluminium, thermally broken frame system and high-performance double-glazed units. The system also incorporates horizontal aluminium louvres with photovoltaic collectors onto their top surfaces, which provides extensive solar shading to limit summer energy gains, whilst maximising daylight penetration and the generation of green energy.

To tie in with the unique regeneration of the Elephant and Castle area, the Two Fifty One development includes a bordering commercial building. This gives space to ground floor retail units and office units above. The predominant cladding type to the North East and the West elevations of the office building is a unitised curtain wall system including fixed lights and shadow box infill panels. At the ground floor level, the curtain wall assembly also includes rainscreen and louvre cladding panels. The South East elevation of the building includes a green wall assembly having an irrigated planter box tray system, mounted on a propriety drainage layer. The system is supported through an insulated rainscreen system, fixed to a structural reinforced concrete wall.

Wintech delivered an extended scope of façade consultancy services for Laing O’Rourke. Extensive thermal assessment services were provided for the pre-cast concrete cladding details in order to allow splitting of the commercial packages and to achieve the specified requirements and to help prevent any inherent risk of condensation. Wintech subsequently reviewed all project design information to ensure compliance with the current building regulations.

Site attendance and QA/ QC reporting services were a substantial part of Wintech’s scope, including factory visits and witness testing.

 

Images courtesy of Allies and Morrison